dr. Bana-Szászfai Emese (Dryvit Profi Kft.), Molnár Éva (SZ-Varians Kft.), Mravik-Galán Laura (Boldogföld Csomagolásmentes Bolt, Csombék Egyesület), Kátai Zoltán (Zöld Megoldások Kft.)

Valóságok és tévhitek a csomagolásmentességről, a fenntarthatóságról, a tudatosságról

A Womanext Akadémia rendezvényén beszélgettünk a tudatosság, a fenntarthatóság, a csomagolásmentesség kapcsán a felelősségről, a példamutatásról egyéni és vállalati szinten. dr. Bana-Szászfai Emese, a Dryvit Profi Kft. vállalati jogásza, Molnár Éva, az SZ-Varians strukturális tervezője, Mravik-Galán Laura, a Boldogföld Csomagolásmentes Bolt tulajdonosa, a Csombék Egyesület elnöke, Kátai Zoltán a Zöld Megoldások Kft. hálózatfejlesztési igazgatója, ügyvezetője. Pierog Anita, a Womanext Akadémia szervezője

Koleszár Róbert, Rónai-Horst László (Mercarius Flottakezelő)

Új utak

Ha elengedjük az újtól való félelmünket, megnyílunk mások előtt. Mi jelenti a motivációt, mi döntéseink mozgatórugója!
Rónai-Horst László és Koleszár Róbert, a Mercarius Flottakezelő tulajdonosaival Porkoláb Gyöngyi társadalmi és kulturális mediátor, produkciós vezető beszélget.

Marosi László, VOSZ Pedt megyei elnöke, SkillX

A szorgalmas munka mindig meghozza az eredményt.

Marosi László 40 éve alapította meg társával a MELO-DIÁK diákszövetkezetet. Célokról, kompetenciákról, a munkaerőpiac folyamatosan változó kihívásairól beszélget vele Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor, a VÁGJ BELE szerkesztő-műsorvezetője

Mautner Zsófi, főzőnő

Minél többet kóstol az ember, annál nyitottabbá válik.

Mautner Zsófi, főzőnő, gasztroblogger, a Chili&Vanilia írója, szerkesztője. Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor vendége elárulja; Mi az elégedettség receptje? Milyen “alapanyagot” hozott szüleitől? Mit tanácsol azoknak, akik éppen gasztronómiai egységet szeretnének nyitni? Melyik az az öt étel, amely elkészítésének tudománya mindenképp legyen a tarsolyunkban?

Kovács Ilka

Az a feladatom, hogy tudjak embereknek segíteni

Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsapatának egyetlen női tagja, a törökországi földrengés utáni mentőakcióban Níla nevű kutyusával vett részt a mentésben. Milyen örömet és egyben felelősséget jelent kutyás gazdinak lenni, hogyan lesz egy kutyából kutató-mentő és milyen erőforrások szükségesek az összehangolt munkához?

Kozák-Ignáth Évi

A futás megtanít értékelni az apró dolgokat is.

Kozák-Ignáth Éva az IRUN More Futóegyesület alapítója, amatőr maratonfutó. Motiváló, lendületes beszélgetés a mikor és hogyan vágjunk bele dilemáiról, a futás szépségéről; örömeiről és persze a lemondásokról. Egyéni csúcsát a párizsi Maratonon állította be 2023 tavaszán. Porkoláb Gyöngyi szerkesztő-műsorvezető vendégét saját útjáról, megküzdéseiről faggatta, az pedig a hallgatóra van bízva, mit hogyan tud saját javára fordítani!

Viszkok Fruzsi

A mindennapokban is lehetünk Wonderwomanek

Viszkok Fruzsi, online tartalomkészítő, a Púdermentes podcast, PlanAll Naptár, beauty, könyvek, utazás – ezek biztosan eszünkbe jutnak, ha a nevét meghalljuk. Mióta megismertem, vártam az alkalomra, hogy beszélgessünk egy nagyot egy csendes helyen. A nagy beszélgetés összejött egy “azt hittük csendes lesz” helyen. Azért remélem elég hangosak és hallhatóak vagyunk mi is. Válaszai púdermentesek voltak.

Törő András

A nagy dolgok a szívben születnek.

Törő András, Debrecenben szolgáló római katolikus pap, a Debreceni Karitatív Testület elnöke egyfajta híd az egyházi és világi közösségek között. Porkoláb Gyöngyi szerkesztő-műsorvezető vendégével a meghatározó “nagy ölelésről”, a szívünkben megszülető dolgok szerepéről beszélget számos személyes történet mentén.

Debreczeni Dóri

Ha van álmod, ha van célod, sosem késő.

Debreczeni Dóra, atlétika-és erőnléti edző “Ha van álmod, ha van célod, sosem késő.”

Luca Balduccio, Aquaviva Raphael, Francesca Provisionato

Milyen is az a bizonyos olasz életérzés?

Luca Balduccio, a Csokonai Gimnázium tanára, énekes, Aquaviva Raphael, vállalkozó és Francesca Provisionato, operaénekes voltak a Vágj bele című beszélgetés-sorozatban Porkoláb Gyöngyi szerkesztő-műsorvezető vendégei. A Debreceni Kultúrparkban rögzített beszélgetésből kiderül mi a kedvenc ételük és milyen állat bőrébe bújnának és milyen is az a bizonyos olasz életérzés.

Szőrös András

A citrusok ereje, kicsit savanyú, de a miénk.

Vágj bele adás vendégei Szőrös András, Szőrös Kisjuhász Kertészet vezetője és Mezősi János a Nagyerdei Kultúrpark Kertészet vezetője voltak

Vizi Kata, a Modem ügyvezetője

Gyorsító sáv, ha az embernek van mentora.

Vizi Kata, a Modem ügyvezetője aktív budapesti feladatok után vállalta el a Modem vezetését. Porkoláb Gyöngyi, a beszélgetés-sorozat szerkesztő-műsorvezetője a kezdetekről, az inspiráció mikéntjéről, a kortárs művészet és a közönség viszonyáról, no és a Múzeumok éjszakája rendezvény élményalapú programjairól beszélget vendégével.

Halmos Mónika, fitoterapeuta

Milyenek az ehető virágok?

Halmos Mónika, fitoterapeuta, food-stylist, az ehető virágok szakértője, megannyi könyv szerzője. A Zoo Debrecen-ben beszélgettünk a CAMPUS FESZTIVÁL official utolsó napján. A beszélgetés aláfestését itt ott egy-egy állat hangja, illetve a délutáni zenekarok próbája adta. A lényeg; “az észrevenni a napi csodákat” üzenete mégis hangosabb lett. Köszönöm a Zoo Debrecennek a lehetőséget és Halmos Monika-nak a személyes élményt.

Félre a maszkot! 2.

Fokuszban a női gasztronómiai vállalkozások

Fókuszban a női gasztronómia – Vállalkozások csak természetesen” című beszélgetést a Womanext Üzleti Klub első Womanext Akadémia eseményén rögzítettük. Izgalmas történeteket hallhattunk Horváth Hannától, a Hanna Kincse tulajdonosától, Fekete Zsókától a Mangalica Farm tulajdonosától, Szendrei Esztertől, a Szender kert tulajdonosától és Serfőző Mártától a Gluten Free Bakery tulajdonosától. A beszélgetést Porkoláb Gyöngyi szerkesztő, a Womanext Üzleti Klub vezetője moderálta A jó hangulatú, számos személyes történetet felvillantó beszélgetés közben hallhattunk többek közt arról, hogy mi inspirálta őket, hogy elindítsák vállalkozásukat, mi a küldetésük és mi jelenti a legnagyobb nehézséget számukra a mindennapokban. Inspiráló volt látni példájukat, megismerni vállalkozói attitűdjüket.

Womanext

Serfőző Márti

A legfontosabb üzenetté a közös értékrend vált.

A Womanext Üzleti Klub támogatásával új sorozat indul. Vállalkozói receptek a Womanext Üzleti Klub és a Womanext Akadémia szakemberei vállalkozói fűszereivel. Porkoláb Gyöngyi, a Womanext Üzleti Klub vezetője, a podcast szerkesztő-műsorvezetőjének vendégei saját történeteiket mesélik el, hiszen minden ember mögött van egy történet. A korábban bankárként dolgozó Serfőző Márti 2013-ban indította a Serfőző Gluten Free Bakeryt. Miután kiderült, hogy gluténérzékeny nekilátott felfedezni az akkoriban elérhető kínálatot és csalódottan tapasztalta, hogy a korábban megszokott ízeket még nyomokban sem adják vissza az akkor kapható gluténmentes kenyerek, péksütemények. Ez arra ösztönözte, hogy nekilátott egy saját termékpaletta megalkotásának. Hosszú kísérletezés és termékfejlesztése után született meg az a receptúra, amire azt mondta: “Ez igazán finom, ezt mások is szeretni fogják.” Az azóta eltelt időben pedig több ezer eladott termék és sok száz vásárló igazolta azt, hogy megérte a kompromisszumok nélküli termékfejlesztés.

Tilles Anna Csillag

Hozott, szerzett, megdolgozott


Milyen út vezet a bátorság iránti vágytól a bátorságba való megérkezésig, a szabály és önazonosság viszonyáról, a saját küzdelmeiről is mesél Porkoláb Gyöngyi szerkesztő-műsorvezetőjének, a Womanext Üzleti Klub vezetőjének

Mravik-Galán Laura

Olyat csinálj, amit az emberek elvárnak tőled.

Közel 50 csomagolásmentes bolt van ma Magyarországon, ez magasan az európai átlag felett van. A CSOMBÉK (Csomagolásmentes Boltok Érdekképviseleti Egyesülete) elnöke, a Boldog Föld üzlet tulajdonosa Mravik-Galán Laura a csomagolásmentes túrórudiról, a zero-waste felfogásról, a lebomló csomagolásról illetve arról, hogy miként lehet-e az üzleti terv a lelkesedés.

Dr. Lampé Rudolf

Császármetszés. Kié a döntés?

Mi jelenti a szakmai kontrollt a szülés során? Hogyan lehet felkészülni a császármetszés eshetőségére? Hogyan, honnan szerezzünk információt? A szabad szülész-orvos választás megszüntetése hozott-e bármi változást? Az aktuális kérdések mellett, az is kiderül Porkoláb Gyöngyi beszélgetéséből, hogy miért, hogyan választotta a szülész-nőgyógyász szakmát vendége, dr. Lampé Rudolf, a Debreceni Egyetem KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató-helyettese, docense.

Papp Csilla

Egymásra találni az olvasókkal

Hét könyv szerzőjeként ma már írónőnek vallja magát a kétgyermekes, cégvezető édesanya, Papp Csilla. Az írás felszabadító, olykor terápiás erejéről, a karakterek megformálásának mikéntjéről, no és az életében történt egyik legnagyobb változásról is beszélget Porkoláb Gyöngyi vendégével a Vágj bele adásában.

Evani- Kopócs Éva, Puskás Ani

Eljött az idő

Két designer, Kopócs Éva és Puskás Ani lesznek a mai “Vágj bele!” műsorában Porkoláb Gyöngyi vendégei. Egy szakmán belül többször megújul az ember, de hogyan is? Az adás vendégei éppen egy fontos váltás időszakát élik; koncentráltabban szeretnének ott lenni a munkában, ezért a külvárosi műhelyeikből egy belvárosi stúdióba helyezik át a mindennapjaikat egy új “vállalkozás” formájában. Az EVANI workshopokat, kulturális programokat is szervez a designer termékeken túl.

Lengyel Emese, újságíró

A siker, az sok kudarc

A Junior Príma-díjról, az operett “életkedvet javító” hatásáról, az öt másodperces döntésekről, a szülői minták meghatározó szerepéről beszélgetett az operettek fiatal szakértőjével, Lengyel Emesével Porkoláb Gyöngyi.